@buschebba

Ebba Busch

Unknown
class="content__text"
 Denna vecka är det sex år sedan jag fick träffa mitt andra barn för första gången. En förlossning kan vara något av det mest omtumlande men finaste som vi kvinnor går igenom. Att få träffa sitt barn för första gången. Sitt eget lilla knyte som man vill försvara mot allt ont i världen.

Jag är tacksam över vården som jag fick. Men också mycket väl medveten om att upplevelser varierar mellan kvinnor. Förlossningskliniker som sommarstänger, många mil i bil efter farliga vägar och kvinnor som blir hemskickade med svåra förlossningsskador. Skador som påverkar vardagen och som kanske hade kunnat åtgärdas i ett tidigt skede. Men detta har inte prioriterats nog mycket i tidigare vårdsatsningar. Och det får faktiskt vara nog nu. Här måste vården fungera.

Förra veckan fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell plan för förlossningsvården. Varje kvinna ska ha rätt till en trygg förlossning i hela landet. Både när det kommer till tillgänglighet och vårdresultat. För att uppnå detta ska vi bland annat se över hur vi kan förbättra arbetsvillkoren för vårdens medarbetare. Öka tryggheten med multiprofessionella team för varje födande kvinna före, under och efter förlossning. Och att rehabilitering ska bli till ett naturligt inslag i eftervården för alla kvinnor. Vården ska finnas där så länge den behövs. 

En förlossning kommer alltid att kantas av stor förväntan och osäkerhet. Men du ska känna dig trygg med att du får bästa möjliga vård. Det kommer ta tid och det kommer aldrig bli helt perfekt men nu tas de avgörande första stegen.

class="content__text" Denna vecka är det sex år sedan jag fick träffa mitt andra barn för första gången. En förlossning kan vara något av det mest omtumlande men finaste som vi kvinnor går igenom. Att få träffa sitt barn för första gången. Sitt eget lilla knyte som man vill försvara mot allt ont i världen. Jag är tacksam över vården som jag fick. Men också mycket väl medveten om att upplevelser varierar mellan kvinnor. Förlossningskliniker som sommarstänger, många mil i bil efter farliga vägar och kvinnor som blir hemskickade med svåra förlossningsskador. Skador som påverkar vardagen och som kanske hade kunnat åtgärdas i ett tidigt skede. Men detta har inte prioriterats nog mycket i tidigare vårdsatsningar. Och det får faktiskt vara nog nu. Här måste vården fungera. Förra veckan fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell plan för förlossningsvården. Varje kvinna ska ha rätt till en trygg förlossning i hela landet. Både när det kommer till tillgänglighet och vårdresultat. För att uppnå detta ska vi bland annat se över hur vi kan förbättra arbetsvillkoren för vårdens medarbetare. Öka tryggheten med multiprofessionella team för varje födande kvinna före, under och efter förlossning. Och att rehabilitering ska bli till ett naturligt inslag i eftervården för alla kvinnor. Vården ska finnas där så länge den behövs. En förlossning kommer alltid att kantas av stor förväntan och osäkerhet. Men du ska känna dig trygg med att du får bästa möjliga vård. Det kommer ta tid och det kommer aldrig bli helt perfekt men nu tas de avgörande första stegen.

February 10, 2023

Disclaimer

The data provides is not authorized by TikTok. We are not an official partner of TikTok.

Use of materials from the resource is permitted only with a link to our resource.

Copyright © 2024 insiflow.com